Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Elmés társast keresel? Íme a top társasjátékok...

Elmés társast keresel? Íme a top társasjátékok...

A top társasjátékok meghatározása értelemszerűen elég szubjektív dolog, ugyanakkor segíthetnek bennünket a választásban a különféle nívós versenyek, ahol a legjobb társasjátékok "mérkőznek meg" egymással. Lássuk is, hogy rangos hazai versenyeken, a Magyar Társasjátékdíjon, a Mensa Társasjáték versenyen, illetve az amerikai eredetijén, a Mensa Selecten és a legismertebb nemzetközi társasjáték-versenyen, a Spiel des Jahre-n mely nyomozós, szabadulószobás, logikai és kvíz társasjátékok lettek a legjobbak.

          

Top társasjátékok versenye

A Magyar Társasjátékdíjat a Magyar Társasjátékos Egyesület alapította 2010-ben. A díjat minden évben egy választott zsűri ítéli oda a legjobb magyar kiadású családi társasjátéknak.

Az évente megtartott Mensa Társasjátékverseny sem a játékosok, hanem a játékok versengenek a győztes címért. A nevezés kritériuma, hogy a játék teljes egészében hazai fejlesztésű, vagy magyar kiadású legyen.

Az ötletet az amerikai Mensa hasonló rendezvénye adta, a Mensa Select, mely mára az egész világon elfogadott és elismert rangot jelent a nyerteseknek.

Legfőbb célja a hazai szervezőknek az volt, hogy tegyenek a magyarországi társasjáték-kultúra fejlődéséért, és segítsenek a vásárlóknak a döntésben. A győztes kiadók egy erről szóló matricát ragaszthatnak játékukra, és természetesen hirdetéseikben, kiadványaikban is használhatják a "Mensa HungarIQa Társasjátékverseny győztese" címet.

A Spiel des Jahre egy 1978-ban alapított díj, azóta ítéli oda egy szakavatott zsűri a legjobbnak tartott társasjátéknak a címet. 

A díjat „családi társasjáték” kategóriába eső játékok nyerhetik el. 1989 óta külön kategóriát hoztak létre a gyerekeknek szóló társasjátékok számára Az év gyerekjátéka néven.

Az összetettebb játékok számára, 2011 előtt csak különdíj jutott, és az is csak alkalomszerűen. Utána azonban a zsűri létrehozott egy új kategóriát ezeknek a játékoknak is, Az év gémerjátéka néven neveznek. Gémerjáték minden olyan társasjáték, mely bonyolultabb és hosszabb játékidejű, mint a családi társasjáték, valamint inkább felnőtt korosztálynak szól.

A fenti versenyeket minden évben megrendezik és mi most az elmúlt tíz év terméséből megmutatjuk a legjobb szabadulószobás, nyomozós, kvíz és logikai társasjátékokat, a top társasjátékokat.

Válogatott top társasjátékok

 

Viktoriánus lángelmék - Mensa Select-díj 2019

Hogy a leggonoszabb viktoriánus lángelme légy, küldd ügynökeid szerteszét a világban, hogy azt tegyék, amire kéred őket! Segítenek megépíteni alávaló gépezetedet, elfoglalni a fontos épületeket, bevégezni a küldetéseket vagy felhasználni a briliáns Tudósokat és a Da Vinci kódex jelzőket. A Viktoriánus Lángelmék egy különleges hangulatú, izgalmas stratégiai társasjáték a nagyobb korosztály számára.

 

Exit - A fáraó sírkamrája szabadulószoba társasjáték  Exit - A titkos labor szabadulószoba társasjáték  Exit - Az elhagyatott kunyhó szabadulószoba társasjáték

Exit - A fáraó sírkamrája - Spiele des Jahre Az év gémerjátéka kategóriában (2017)

Exit - A titkos labor - Spiele des Jahre Az év gémerjátéka kategóriában (2017)

Exit - Az elhagyatott kunyhó - Spiele des Jahre Az év gémerjátéka kategóriában (2017)

Szabadulószoba játék otthonra! Az Exit társasjátékokban egy rejtélyes ügyet kell felgöngyölítenetek. Nektek, játékosoknak együtt kell megfejtenetek a feladványokat azért, hogy kiszabaduljatok a fáraó sírkamrájából, a titkos laborból vagy éppen az elhagyatott kunyhóból. A kártyákon találhatjátok a feladványokat, egy könyv és egy forgótárcsa segít a megfejtésükben. Minden dolog kinyitásakor újabb és újabb kártyákhoz juttok, a cél pedig az, hogy a feladatokat mielőbb megoldjátok. A logikai feladványok megoldása által fokozatosan kibontakozik egy történet - de kijutni csak akkor tudtok, ha együttműködtök! Igazi kooperatív társasjáték.

 

Idővonal - IV. Mensa HungarIQa Társasjátékverseny egyik győztese (2012)

220 kártyán történelmi események, felfedezések és találmányok találhatók, a hátukon az évszám, amikor történtek. A játékosok a kapott lapjaikat megpróbálják az egyre nyúló idősorban helyesen elhelyezni. Ha a lerakott lap évszáma a két szomszédos lap dátuma között van, a helyén marad, ha nem, akkor kikerül és a játékos új lapot kap. Az nyer, aki elsőnek megszabadul a lapjaitól. A dobozban a játék számítógépes változata is megtalálható.

 

CubiCup - II. Mensa HungarIQa Társasjátékverseny egyik győztese (2010)

A CubiCup egy 3D-s logikai társasjáték, mely a térbeli formák felismerésén keresztül segíti a logikus gondolkodást és a stratégiák kidolgozását. A 2 vagy 3 játékos felváltva rak saját választott színű kockájából egyet-egyet a táblára, amíg fel nem épül a gúla. A játékot az nyeri, aki az utolsó kockát felrakja a gúla csúcsára! 

 

Kvíz kérdés: Jó megfigyelő vagy? Hány Spiel des Jahre logóbábut   találsz a cikk főképén?  (16. kérdés)

 

Keresés