Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Steve McCarthy esetek - rejtvények, ötperces krimik

Steve McCarthy esetek - rejtvények, ötperces krimik Az alábbiakban Steve McCarthy magánnyomozó rejtvényes kalandjairól olvashatsz. Itt nem elég a logika, a megfigyelés, itt igazi tudásra lesz szükséged. Használd az elméd és akár a guglit is ha kell!

Steve McCarthy vagyok, a J&T ügynökség magánnyomozója.

Széleskörű általános műveltség, pengeéles logika és a harci művészetekben való jártasság. Ezek azok a „kellékek”, amelyekkel felszerelkezve vetem magam a rejtélyes ügyek szövevényes hálójába, s oldom meg a szinte kibogozhatatlan rejtvényeket és vívom ki rajongóim ámulatát. Odavagyok az almafröccsért, a sodort cigarettarágóért és a garnélarákért fokhagymás-petrezselymes paradicsomszószban.

Dióhéjban ennyi... 

Majd úgyis megismersz jobban, hisz elérkezett az ideje, hogy megosszam veled magánnyomozói kalandjaimat.

Megannyi érdekes sztori, izgalmas fejtörő, amelyek rengeteg tanulsággal szolgáltak számomra az évek folyamán. Most te is mellém szegődhetsz, hogy együtt fejtsük meg a gyilkossági, emberrablási, rablási és csalási ügyeket, a mások számára megoldhatatlan rejtélyeket.

Ehhez kiváló megfigyelőképességre, logikus gondolkodásra, alapos műveltségre lesz szükséged.

No és persze jó adag hidegvérre.

Az egyes történetek nehézségét csillagokkal jelöltük * és * * * * * között.

 

STEVE McCARTHY ESETEI:

8. GOLYÓ A HALÁL

NAGY LAJOS ÉRMÉJE

UGANDA DZSUNGELÉBEN

KISKACSA FÜRDIK

 

8. GOLYÓ A HALÁL - 5 PERCES KRIMI, REJTVÉNY, LOGIKAI FEJTÖRŐ (SZINT: * *)

Az első ügyem, amit utólag a szenzációhajhász újságírók a 8. golyó a halál címmel hoztak le, így alakult…

Jó barátom, a kissé nehézfejű nyomozó, Robert Booby hadnagy hívott ki a gyönyörű környezetben - egy tündöklő angolkert közepén - pompázó kastélyhoz. Gyilkosság történt, mégpedig a szalon melletti biliárdteremben. Mikor megérkeztem, az áldozatot már elszállították, csak az egyetlen szemtanú, Dr. Pemberton és persze Booby hadnagy volt a teremben. Dr. Pemberton magas, jóképű, a hatvanas évei közepén járó férfi volt. Fölényes mosollyal nyújtott kezet, majd azonnal mesélni kezdett.

- Nyolcas poolt játszottunk Dr. Smithszel, szerencsétlen barátommal, tudja amolyan kocsmai szabályokkal… de nagyon is komoly téttel, s éppen egy parti kellős-közepén voltunk, amikor hirtelen egy símaszkos alak feltépte a verandaajtót, berontott és minden teketória nélkül lelőtte szegény doktort. Egy szót sem szólt, leejtette a pisztolyt az asztalra és elrohant…

- És maga nem nyúlt semmihez ezután? – kérdeztem az államat simogatva.

- Nem, nem. A golyók mellé tettem a biliárddákót és lehajoltam a barátomhoz, hátha tudok rajta segíteni… de már nem volt pulzusa. Aztán hívtam a rendőrséget.

Vetettem egy pillantást az asztalra (ld. a képen), majd Booby hadnagyhoz fordultam:

- Azt hiszem, érdemes lenne az urat bevinni a rendőrségre és alaposan kihallgatni… hiszen nyilvánvalóan hazudik.

               

Miből gondolhattam mindezt?

 

2. STEVE McCARTHY ESETEK – NAGY LAJOS ÉRMÉJE (SZINT: * * *)

A legutóbbi - a 8. GOLYÓ, A HALÁL néven elhíresült - esetem óta nyugodalmasan teltek napjaim. Dr. Pembertont, miután szembesítettük hazugságával, letartóztatták, majd bíróság elé állították és végül életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Amint bilincsbe verve elvezették, megesküdött, hogy egyszer még megbosszulja, hogy ide juttattam. Én jót nevettem ezen.

Mint utólag kiderült, ez hiba volt… No, de ne szaladjunk ennyire előre az időben.

Éppen kedvenc kávézóm teraszán üldögéltem és kortyolgattam tűzforró eszpresszómat, amikor megcsörrent a mobilom. Régimódi vagyok, egy őskövület a modern kütyük világában, de ma már képtelen vagyok egy métert is az okos telefonom nélkül megtenni. Szóval kicsöngött és én persze felvettem:

- Helló – mondtam és amolyan Bondosan be is mutatkoztam. – Steve vagyok. Steve McCarthy.

Magamban elmosolyodtam, biztos voltam benne, hogy lenyűgöző hatást váltok ki a hallgatóságomból, bárki is legyen a vonal másik végén.

- Jó napot, Mr. McCarthy, itt Jonas Greedy beszél, a WITEJKOLMANI biztosítótól. Volna egy kis gondunk! – válaszolt némi szünet után, kimért hangon. Lehangoló volt. Ez a karót nyelt fazon aztán biztosan nem értékelte a bennem elvesző Bondot…

- Miben segíthetek Mr. Greedy?

- Hát… itt van kérem ez a gyanús alak, Mr. Sharper. A minap bejött és közölte, hogy elloptak tőle három pénzérmét, amit korábban 1 000 fontra biztosított nálunk egy kezdő ügynökünknél. Hitelesnek tűnő papírokkal igazolta, hogy a három pénzérme egy régészeti ásatás során került elő egy Nagy Lajos korabeli lelet közvetlen közeléből.

- A magyarok és a lengyelek Anjou királyáról van szó?

- Igen, igen, be kéne jönnie, mert érzem, hogy valami nem stimmel, de nem tudom megmondani, hogy pontosan mi az.

Természetesen igent mondtam, hisz hébe-hóba segítettem biztosítási csalások leleplezésében is. Miközben készülődtem, gondoltam küldök egy üzenetet Jean Le Gros, francia származású numizmatikus barátomnak, hátha szükségem lesz a segítségére az ügy megoldásában.

Felesleges volt.

Az ügy igen egyszerűnek bizonyult. Amint megpillantottam az érmék fényképét (ld. képeken), azonnal tudtam, hol a hiba.

- Mr. Greedy, az önök ügynökét becsapták. Ebből a három érméből az egyik biztosan nem Nagy Lajos korából származik és feltételezem, hogy ha ezzel sikerült önöket átvernie ennek a Mr. Sharpernek, akkor bizonyára – bár eredetinek tűnnek - a másik kettővel is buherált valamit.

 

Vajon melyik érméről tudtam egyből, hogy nem lehet Nagy Lajos érméje?

 

3. STEVE McCARTHY ESETEK – UGANDA DZSUNGELÉBEN (SZINT: * * * *)

Mr. Sharpernek (ld. előző ügyem) végül sikerült elmenekülni az igazságszolgáltatás markai közül. Mikor lecsapni készült rá a rendőrség, ő már rég egy repülőgépen üldögélt és a távoli Afrika felé repült… 

Erről eszembe jut egy régi ügyem.

Még az 1990-es évek elején a WWF (tudjátok, az a pandás szervezet) felkérésére Ugandába utaztam és hosszú hónapok munkájával beépültem az egyik helyi orvvadász bandába. A feladatom az volt, hogy lebuktassam az egész kompániát, ezért zoológusnak adtam ki magam. Azt állítottam nekik, hogy bármi áron a hegyi gorillákhoz szeretnék jutni, hogy teljesítsem megbízóm, egy dúsgazdag brunei herceg kérését, hogy vigyek neki két párt a veszélyeztetett állatokból.

Egy nap magához hívatott az egyik kisfőnök, Leopold Durrbele.

Emlékszem, a fojtogató meleg szinte elviselhetetlen volt, szúnyogok zsongtak körülöttünk idegesítőn és a dzsungel mélyéből állati halálsikolyok hangja szállt felénk. Éjfél felé járt az idő és a nagydarab sebhelyes arcú fekete férfi hamis mosollyal a szája szélén kínált hellyel és az egyik sarokban álló kopott bőrfotelre mutatott. Csorgott rólam a verejték és nem csak a nagy meleg miatt, hanem mert a félhomályba boruló szobában csapdába estem és éreztem nagy veszélyben vagyok.

- Miszter McCarthy, volna itten egy kis feladat – mondta alig érthető angolsággal az ugandai és képeket dobott elém az asztalra. A fekete-fehér fényképeken állatokat láttam, egészen pontosan négyet.

- Van egy európai férfi, akinek csakúgy, mint az ön megbízójának van egy kis állatkertje és a képen látható állatok még hiányoznak belőle, viszont ő szeretné mindenáron megszerezni őket. Mi becserkészünk Önnek négy hegyi gorillát, cserébe hoz nekünk egyet-egyet ezekből – mondta hadaró hangon és közben összeszűkült tekintettel leste reakciómat. 

steve mccarthy rejtvény - kihalt állatok

Azonnal átláttam, hogy beugratás az egész. Nyilván azt tesztelte ez a benga barom, hogy tényleg az vagyok, akinek mondom magam, azaz zoológus. És bár nem voltam az, az egyik állatról rögtön tudtam, hogy sosem fogom tudni leszállítani és azt sejtettem, hogy a többivel is lehet valami gikszer. Végül rámutattam az egyikre és csak annyit mondtam.

- Őt meg tudom szerezni, a másik hármat azonban nem – mondtam, majd elégedetten hátradőltem. Szemmel láthatóan Durrbele is megnyugodott és a feszültség felengedett. Éreztem, átmentem a vizsgán.

- Remek, Miszter McCarthy, remek!

 

Melyik három állattal lehetett probléma és miért nem lehetett őket leszállítani?


4. STEVE McCARTHY ESETEK – KISKACSA FÜRDIK (SZINT: * * * * *)

Azért nem csak kőkemény eseteim voltak, olykor-olykor aranyos vagy éppenséggel vicces „ügyeket” is megoldottam.

Ilyen volt az az emlékezetes alkalom is, amikor egy napsütéses délután épp az unokahúgom hároméves kislányának szülinapi partiját tartottuk. Steaket grilleztünk a verandán, az unokahúgom narancstortát sütött a konyhában, gyerekek hancúroztak a ház és a telek minden szegletében, én pedig szigorúan alkoholmentes almafröccsökkel enyhítettem szomjamat. Lufik repkedtek a fejem körül és egy Happy Birthday feliratú szalagot is kiaggattak két fa közé. 

Régi kalandos és rejtélyes sztorijaimmal szórakoztattam épp a házigazdát, az ünnepelt apukáját, amikor a kislány, Mignonne kitotyogott karjaiban egy élő kiskacsával, amit az egyik vendégtől kapott ajándékba. A kacsa tolla csak úgy csillogott a napfényben, feje búbján azonban – meglepő módon - egy kis festékfolt éktelenkedett. 

- Nem esik bele? – kérdeztem és a kert hátsó része felé mutattam, ahol egy kis kerti tó volt, teknősökkel és aranyhalakkal tele. 

- Ááá, szinte mindig ott van… csak megfürdeti a kiskacsát - nyugtatott meg Adam.

Ha nem, hát nem, gondoltam és így aggodalom nélkül mehettem ki a fürdőszobába, amire az elfogyasztott almafröccsöktől feszülő hólyagom már egy ideje erősen késztetett. A helyiségben óriási rumlit találtam, a padló tiszta víz volt, egy hajfestékes tubusból némi festék folyt ki, azon kívül hevert ott még egy hajkefe, egy törülköző és egy üres habfürdős flakon is. Egy darabig csak néztem a káoszt, aztán ijedten felkiáltottam: - Úristen! – és már szaladtam is ki a kertbe, hátra a tóhoz és az utolsó pillanatban érkeztem, hogy kihúzzam a vízből az alásüllyedő és már fuldokló…

…kiskacsát.

 

Mi történt, honnan tudtam, hogy baj lesz a kiskacsával?

 

Tartalomhoz tartozó címkék: logikai fejtörők rejtvények

Keresés