Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Steve McCarthy esetek - rejtvények, ötperces krimik

Steve McCarthy esetek - rejtvények, ötperces krimik

Steve McCarthy vagyok, a J&T ügynökség magánnyomozója. Széleskörű általános műveltség, pengeéles logika és a harci művészetekben való jártasság. Ezek azok a „kellékek”, amelyekkel felszerelkezve vetem magam a rejtélyes ügyek szövevényes hálójába, s oldom meg a szinte kibogozhatatlan rejtvényeket és vívom ki rajongóim ámulatát. Odavagyok az almafröccsért, a sodort cigarettarágóért és a garnélarákért fokhagymás-petrezselymes paradicsomszószban. Dióhéjban ennyi... 

Majd úgyis megismertek jobban, hisz elérkezett az ideje, hogy megosszam veletek magánnyomozói kalandjaimat.

Megannyi érdekes sztori, izgalmas fejtörő, amelyek rengeteg tanulsággal szolgáltak számomra az évek folyamán. Most ti is mellém szegődhettek, hogy együtt fejtsük meg a gyilkossági, emberrablási, rablási és csalási ügyeket, a mások számára megoldhatatlan rejtélyeket. Ehhez kiváló megfigyelőképességre, logikus gondolkodásra, alapos műveltségre lesz szükségetek.

No és persze jó adag hidegvérre.

8. GOLYÓ A HALÁL - 5 PERCES KRIMI, REJTVÉNY, LOGIKAI FEJTÖRŐ (SZINT: * *)

Az első ügyem, amit utólag a szenzációhajhász újságírók a 8. golyó a halál címmel hoztak le, így alakult…

Jó barátom, a kissé nehézfejű nyomozó, Robert Booby hadnagy hívott ki a gyönyörű környezetben - egy tündöklő angolkert közepén - pompázó kastélyhoz. Gyilkosság történt, mégpedig a szalon melletti biliárdteremben. Mikor megérkeztem, az áldozatot már elszállították, csak az egyetlen szemtanú, Dr. Pemberton és persze Booby hadnagy volt a teremben. Dr. Pemberton magas, jóképű, a hatvanas évei közepén járó férfi volt. Fölényes mosollyal nyújtott kezet, majd azonnal mesélni kezdett.

- Nyolcas poolt játszottunk Dr. Smithszel, szerencsétlen barátommal, tudja amolyan kocsmai szabályokkal… de nagyon is komoly téttel, s éppen egy parti kellős-közepén voltunk, amikor hirtelen egy símaszkos alak feltépte a verandaajtót, berontott és minden teketória nélkül lelőtte szegény doktort. Egy szót sem szólt, leejtette a pisztolyt az asztalra és elrohant…

- És maga nem nyúlt semmihez ezután? – kérdeztem az államat simogatva.

- Nem, nem. A golyók mellé tettem a biliárddákót és lehajoltam a barátomhoz, hátha tudok rajta segíteni… de már nem volt pulzusa. Aztán hívtam a rendőrséget.

Vetettem egy pillantást az asztalra (ld. a képen), majd Booby hadnagyhoz fordultam:

- Azt hiszem, érdemes lenne az urat bevinni a rendőrségre és alaposan kihallgatni… hiszen nyilvánvalóan hazudik.

               

Miből gondolhattam mindezt?

 

2.STEVE McCARTHY ESETEK 2. – NAGY LAJOS ÉRMÉJE (SZINT: * * *)

A legutóbbi - a 8. GOLYÓ, A HALÁL néven elhíresült - esetem óta nyugodalmasan teltek napjaim. Dr. Pembertont, miután szembesítettük hazugságával, letartóztatták, majd bíróság elé állították és végül életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Amint bilincsbe verve elvezették, megesküdött, hogy egyszer még megbosszulja, hogy ide juttattam. Én jót nevettem ezen.

Mint utólag kiderült, ez hiba volt… No, de ne szaladjunk ennyire előre az időben.

Éppen kedvenc kávézóm teraszán üldögéltem és kortyolgattam tűzforró eszpresszómat, amikor megcsörrent a mobilom. Régimódi vagyok, egy őskövület a modern kütyük világában, de ma már képtelen vagyok egy métert is az okos telefonom nélkül megtenni. Szóval kicsöngött és én persze felvettem:

- Helló – mondtam és amolyan Bondosan be is mutatkoztam. – Steve vagyok. Steve McCarthy.

Magamban elmosolyodtam, biztos voltam benne, hogy lenyűgöző hatást váltok ki a hallgatóságomból, bárki is legyen a vonal másik végén.

- Jó napot, Mr. McCarthy, itt Jonas Greedy beszél, a WITEJKOLMANI biztosítótól. Volna egy kis gondunk! – válaszolt némi szünet után, kimért hangon. Lehangoló volt. Ez a karót nyelt fazon aztán biztosan nem értékelte a bennem elvesző Bondot…

- Miben segíthetek Mr. Greedy?

- Hát… itt van kérem ez a gyanús alak, Mr. Sharper. A minap bejött és közölte, hogy elloptak tőle három pénzérmét, amit korábban 1 000 fontra biztosított nálunk egy kezdő ügynökünknél. Hitelesnek tűnő papírokkal igazolta, hogy a három pénzérme egy régészeti ásatás során került elő egy Nagy Lajos korabeli lelet közvetlen közeléből.

- A magyarok és a lengyelek Anjou királyáról van szó?

- Igen, igen, be kéne jönnie, mert érzem, hogy valami nem stimmel, de nem tudom megmondani, hogy pontosan mi az.

Természetesen igent mondtam, hisz hébe-hóba segítettem biztosítási csalások leleplezésében is. Miközben készülődtem, gondoltam küldök egy üzenetet Jean Le Gros, francia származású numizmatikus barátomnak, hátha szükségem lesz a segítségére az ügy megoldásában.

Felesleges volt.

Az ügy igen egyszerűnek bizonyult. Amint megpillantottam az érmék fényképét (ld. képeken), azonnal tudtam, hol a hiba.

- Mr. Greedy, az önök ügynökét becsapták. Ebből a három érméből az egyik biztosan nem Nagy Lajos korából származik és feltételezem, hogy ha ezzel sikerült önöket átvernie ennek a Mr. Sharpernek, akkor bizonyára – bár eredetinek tűnnek - a másik kettővel is buherált valamit.

 

Vajon melyik érméről tudtam egyből, hogy nem lehet Nagy Lajos érméje?

 

Tartalomhoz tartozó címkék: logikai fejtörők rejtvények

Keresés