Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Sherlock Holmes - 13+1 érdekesség

Sherlock Holmes - 13+1 érdekesség

Sherlock Holmes minden idők legismertebb nyomozója, kiváló megfigyelő, igazi lángész, megdöbbentő okfejtésekre képes és a legnehezebbnek tűnő, rejtélyes ügyeket is kibogozza. Nem csoda, hogy számtalan társasjáték főszereplője lett ez a hihetetlenül népszerű figura. Lássunk is 13+1 érdekességet róla és kitalálójáról, aki nem hitt Houdininek...

 

1. Sir Arthur Conan Doyle első sikeres műve a Bíborvörös dolgozószoba 1887-ben jelent meg. Ebben mutatkozott be a zseniális és különc mesterdetektív, Sherlock Holmes és segítőtársa Watson doktor.

2. Már ebben a műben kiderül, hogy kiváló kémiakutató, de számos további különös érdeklődési körrel is bír, melyeket kivétel nélkül a bűnügyek megoldásában hasznosít. Növénytani ismeretei szinte kizárólag az ópiumra és a mérgező növények általános ismeretére terjed ki, a kertészethez kicsit sem ért. Nagyon jól ismeri a különböző talajfajtákat, igaz, főleg a London környékéről származó talajminták felismerésében jeleskedik. Anatómiai ismeretei pontosak, ám rendszertelenek. Viszont a kor minden bűntényét betéve tudja és behatóan ismeri a brit törvényeket. Nem mellesleg jól játszik hegedűn, nagyszerűen bokszol és remekül forgatja a kardot. 

3. Annak ellenére, hogy kitalált karakter, a brit Királyi Kémiai Társaság 2002-ben tiszteletbeli taggá választotta, magát a döntést pedig a Baker Streeten található Holmes-szobor előtt jelentették be.

4. Ugyanakkor számos tévhit alakult ki Sherlockkal kapcsolatban az idők folyamán: valós személyről mintázták, homoszexuális volt, állandóan kábítószer hatása alatt állt, minden ügyét megoldotta, elrejtette a nyomozása során megszerzett infókat a rendőrség elől. Nos, Sherlock Holmesra a fenti állítások nem igazak…

5. A Gloria Scott című novellában derült ki, hogy Sherlock Holmes miért is lett nyomozó: egy főiskolai társának édesapja szerint igen jó következtetőképességekkel bír. 

6. A rejtélyeket éles megfigyelőképessége és logikus következtetései révén megoldó nyomozót Doyle egykori sebészprofesszoráról mintázta. 

7. Holmes IQ-ja 190-es, legalábbis ezt állítja John Radford könyvében, melynek címe: The Intelligence of Sherlock Holmes and other Three-Pipe Problems-ben. Az átlag amúgy 100 körül mozog, Einsteiné nagyjából 160 volt.

8. Doyle a való életben is szeretett rejtélyeket megoldani, két ügyben is bebizonyította a már elítélt vádlottak ártatlanságát. De hozzá fordult a rendőrség akkor, amikor Londonban elkezdődött a később Hasfelmetsző Jack néven ténykedő sorozatgyilkos ámokfutása.

9. A Benedict Cumberbatch által fémjelzett sorozatban, Sherlock alkalmanként használja az ún. elmepalota nevű memorizálási technikát. Ez a módszer nem a forgatókönyvírók szüleménye, története egészen az ókori Rómáig vezethető vissza. A történelem egyik legismertebb olyan alakja, akiről tudni, hogy használta a módszert, egy jezsuita misszionárius, Matteo Ricci volt. Ő vitte el a módszert Kínába.

10. Amúgy Sherlock Holmes összesen 226 filmben jelent meg, így - a kitalált karakterek közül ő az -, aki a második legtöbb alkalommal került vászonra, avagy képernyőre. Nála csak egyvalaki szerepelt többször filmekben, mégpedig 239-szor. De vajon ki? (A választ itt találod, 42. kérdés)

11. Doyle 1893-ban Az utolsó eset című novellában meggyilkolta karakterét. Amikor Sherlock Holmes az ősellenségével dr. Moriartyval folytatott küzdelemben halálát lelte, az olvasók kiakadtak. Petíciókkal és levelekkel bombázták az írót és követelték, hogy azonnal támassza fel Holmest, így ő kénytelen volt Sherlockot ismét szerepeltetni A Sátán kutyája című regényében, akinek ezt követően még számos novellát és egy regényt is szentelt.

12. A svájci Meiringenben, ahol Moriarty professzor és Holmes végső összecsapása lezajlott, hatalmas kultusza van Sherlock Holmesnak. Szállodát neveztek el róla, létezik Sir Arthur Conan Doyle tér, ennek szomszédságában áll az Angol templom, melynek pincéjében berendeztek egy kis emlékmúzeumot. A templomtól nem messze található a főhős szobra bronzból. A nevezetes vízeséshez sikló visz fel, a küzdelem helyét pedig fehér csillag jelzi.

13. De természetesen nem csak Svájcban, hanem Angliában is komoly népszerűségnek örvend a nyomozó. Londonban, a Baker Street 239 szám alatt található a Sherlock Holmes múzeum. (A 221/B számú lakás tulajdonosa nem adta el a házát.) A múzeum tipikus 19. századi lakásnak van berendezve eredeti bútorokkal, képekkel stb. Számos Sherlock Holmes-történet szereplőinek viaszbábui örökítik meg a legizgalmasabb jeleneteket. Emellett sok érdekes kiállítási tárgy is látható, amely valahogy Sherlock Holmeshoz vagy a szerzőhöz kapcsolódik. 

13+1. Arthur Conan Doyle első felesége tüdőbajban halt meg, ami nagyon elszomorította az írót. Ebben az időszakban kötött barátságot a magyar származású szabadulóművésszel, Houdinivel is, akinek az író természetfölötti erőt tulajdonított. Houdini többször próbálta bebizonyítani Doyle-nek, hogy ő csupán trükköket alkalmaz, az író nem hitt neki. Végül a nézetkülönbségük miatt a barátság felbomlott, Arthur pedig még jobban a spiritualitás felé fordult.

 

Sherlock játékok és könyvek

Sherlock Holmes személye annyira lenyűgöző, hogy az eredeti regényeken és novellákon túl számtalan játékot ihletett és magyar nyelven is több Sherlock társasjáték (ld. alább görgetve) van forgalomban folyamatosan. A Sherlock játékok és fejtörők természetesen a logikára és megfigyelőképességre építenek, hisz a mesternek ezek voltak a legfőbb erényei.

Keresés