Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mátyás - Építsd fel Mátyás országát!

Paraméterek

Típus történelmi
Min. életkor 10 éves kortól
Min. játékos 2 fő
Max. játékos 4 fő
Átl. játékidő kb. 90 perc
Ajánljuk lányoknak és fiúknak, a magyar történelmet kedvelőknek
Ár:
11.990 Ft (9.441 Ft + ÁFA)
Menny.:db
Mátyást ugyan 1458-ban királlyá választották, de magyar király csak az lehet, akit a Szent Koronával koronáznak meg. A koronát viszont a Habsburgok még 1440-ben ellopták, és Bécsben őriztették. Építsünk fel együtt egy erős, biztos lábakon álló Magyarországot, hogy visszavásárolhassuk a Szent Koronát és királlyá koronáz-hassuk Mátyást.
Gyártó: Keller & Mayer
Elérhetőség: Előjegyezhető
Legkedvezőbb szállítási díj: 1.899 Ft
Várható szállítás: 2024. június 14.
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Érdemes megfontolnod

gyors szállítás

Fizetési módok: utánvét, utalás, bankkártya, AJI kártya

Ingyenes szállítás

INGYENES személyes átvétel Zuglóban

Ingyenes szállítás

799 Ft Csomagküldő átvevőhelyre 15 000 Ft fölött

Ingyenes szállítás

1499 Ft a Házhozszállítás 15 000 Ft fölött

Heti kvízkérdés

Heti kvízkérdés 1000 Ft kedvezményért!

*A letölthető termékeket fizetést követően a vásárlói fiókodból tudod letölteni.

Leírás

Lássunk néhány érdekességet Mátyásról! 

Születésekor senki sem gondolhatta, hogy Mátyás király lesz, hiszen édesapja, Hunyadi János nem volt királyi sarj, sőt... ráadásul Mátyásnak volt egy bátyja is, László, aki előtte lett volna a trónöröklési rendben.

A közkeletű legenda, miszerint a nép a befagyott Duna jegén választotta királlyá, nem igaz. A Duna ugyan be volt fagyva, de Mátyás nem is volt az országban. Nagybátyja, Szilágyi Mihály katonasága kelt át Pestről Budára a befagyott folyón, így adva nyomatékot a király személyéről döntő nemesek gyűlésének.

Mátyás mindössze 15 éves volt, amikor 1458-ban királlyá választották!

Mátyás 1463-ban kényszerből olyan szerződést kötött a német-római császárral, hogy ha fiú utód nélkül hal meg, akkor a Habsburgoké lesz a magyar trón. Ekkor még nem gondolhatta, hogy ez pontosan így lesz. Halálakor ugyan ezt a szerződést figyelmen kívül hagyták, azaz nem Habsburg uralkodó került a trónra, de később azonban a Mátyás-féle szerződés volt a jogalap a Habsburgok trónigényére.

Mátyás első felesége, a cseh király lánya: Podjebrád Katalin volt, aki 15 évesen gyerekszülés közben meghalt. 

Beatrix, avagy Beatrice a mai Olaszország területéről származott, és az abban a korban teljesen szokatlan módon nem volt szűz, amikor Mátyás feleségül vette. Ennél még durvább, hogy állítólag még Nápolyban megfojtotta a szeretőjét, azaz gyilkos volt. Országunk egyik tragédiája, hogy nem tudott Mátyásnak utódot szülni és így nem jöhetett létre a Hunyadi-ház.

Mátyást csak szimplán Mátyásnak hívjuk pedig volt egy II. Mátyás királyunk is, aki 1608 és 1619 között, 11 éven át uralkodott, azaz Mátyás királyt valójában így kellene neveznünk: I. Mátyás.

Mátyás álruhában való országjárása természetesen mese. Mátyás nem tett ilyet, hiszen egyrészt nem volt ilyesmire ideje, másrészt életében a nép nem igazán kedvelte őt! Törökellenes, illetve Nyugat-Európába indított háborúi, valamint fényűző reneszánsz életmódja nagyon sok pénzt felemésztett, ami miatt nagyon megemelte az adókat. Ellentmondást nem tűrő zsarnokként uralkodott. A nagy költő, Janus Pannonius még összeesküvést is szőtt ellene! A mesék és mondák jóval a halála után születtek, hiszen az őt követő gyengekezű uralkodók, a mohácsi csata, a török megszállás és az ország három részre szakadása miatt a nép visszasírta őt, az utolsó sikeres királyát. 

1490-ben még 50 éves sem volt, amikor elfoglalta Bécset, és onnan uralkodott, majd teljesen váratlanul meghalt. Egy legenda szerint fügével megmérgezték, ám történészek és orvosok a korabeli forrásokon alapuló kutatásai alapján ma már tudjuk, hogy valószínűleg agyvérzést kapott.

Székesfehérvárott temették el, az egykori koronázó-templomban. Sírját a törökök évekkel később feldúlták, majd az egész templom megsemmisült, ám csontjai ma is megvannak valahol az egykori bazilika alagsorában létesített osszáriumban. A probléma az, hogy a török korban királyaink sírjait kirabolták, csontjaikat szétdobálták, azaz nem lehet tudni, hogy melyik lábszárcsont vagy koponya Mátyásé, Nagy Lajosé, Károly Róberté vagy éppen Könyves Kálmáné…

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Nézd meg ezeket is!

Keresés