Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Magyar rekordok avagy Leglegleg - kvízcsocsó

Magyar rekordok avagy Leglegleg - kvízcsocsó

A kvízcsocsó egy gyors, pörgős kvízjáték, amit ketten játszhatnak és úgy tudnak a játékosok gólokat szerezni, hogy helyesen tippelik meg vagy legalábbis jobban, mint az ellenfelük, hogy mi a helyes válasz.

Játékszabály:

A játékot lehet papíron írva vagy simán szóban is játszani. Először is el kell dönteni, hogy ki kezdi az első kört. Ezt követően minden körben felváltva kezdenek a játékosok. Minden kérdésre a válasz egy szám és természetesen az "rúg gólt", aki közelebb tippel az adott számhoz. Azonos tipp esetén az adott körben kezdő játékosé a gól. Összesen 10 labda (azaz 10 kérdés) van, mint a csocsóban. Az nyer, aki több góllt rúg vagyis több kérdésnél tippel helyesen vagy legalábbis közelebb, mint ellenfele. Persze lehet döntetlen is a végeredmény.

Ebben a játékban magyar rekordokkal, legekkel kapcsolatos kérdéseket teszünk fel.

Hajrá, tippeljetek!

Magyar rekordok avagy leglegleg kérdések - induljon hát a meccs!

Az egyetlen, az első, a legnagyobb, a legkisebb, a legerősebb, a legbátrabb, a legkegyetlenebb, a leggyorsabb, a legnehezebb, szóval minden ami leglegleg...

A válaszokat legalul a megfejtésre klikkelve találjátok!

 

1. kvízcsocsó mérkőzés

 

1. A legtöbb dzsúdódobás (Guinness rekord)

Két magyar sportoló, Mezei Csaba és Farkas Zoltán, a Szany SE tagjai tartják a 10 óra alatt legtöbb végrehajtott dzsúdódobás világrekordját 2003 óta. 
 
Tippeljetek mennyi dobással!
 
 

2. Az egyetlen magyar aranylabdás

Önéletrajzában így írt magáról Albert Flórián, az egyetlen magyar aranylabdás: „… Hát igen, valóban ott álldigáltam, még néha csípőn is volt a kezem, de két álldigálás között bemutattam néhány cselt, rúgtam néhány gólt, szereztem némi örömöt több százezer futballbarátnak. Nekem a Fradi-pálya jelentett mindent, én, a vidéki kissrác, ott lehettem-lettem valaki. Jó sorsom oda vezényelt, mert valahol fenn úgy döntöttek rólam, hogy a Ferencváros legyen az életem. Örömök értek, csalódások – még vén fejjel is ­–, barátok hagytak el, de talán nem túlzás, ezrek jártak miattam meccsre. Ez volt a bázis, a futballanyaföld, ahová, mint a fel-feldobott kő, mindig visszahulltam.”
 
Melyik évben kapta az aranylabdát?
 
 
 
3. Az első és egyetlen magyar alapítású szerzetesrend
 
Az esztergomi kanonoki rangjáról és vagyonáról lemondó Özséb a Pilis-hegy nyugati részén élő hat remetével közösen, a Keresztúr monostorban szervezte meg az első és egyetlen magyar alapítású férfi rendet, a pálos rendet. Ezután gyors fejlődésnek indultak, 137 évvel később már 62 monostorral büszkélkedhettek. Ezután azonban hányattatott lett a sorsuk, hiszen II. József Habsburg uralkodó 1786-ban feloszlatta a rendet és csak 1934-ben állították fel újra. Azonban nem sokáig működhetett háborítatlanul, mert a kommunisták 1950-ben a szerzeteseket börtönbe vetették vagy kivégezték. Végül csak a rendszerváltást követő időszakban rehabilitálták, kárpótolták őket.
 
Melyik században alakult a rend?
 
 
 
4. A legnagyobb hóvirágmező
 
A legnagyobb egybefüggő mediterrán hóvirágmező az alcsútdobozi arborétumban található két és fél hektárnyi területen és február közepétől március közepéig látható.
 
Hány hóvirág fajta található meg itt?
 
 
 
5. Az egy mérföldes bombaruhás futás
világrekordja
 
Mészáros Zoltán tartja a leggyorsabb egy mérföldes bombaruhás futás világrekordját!
 
Mit gondoltok mennyi idő alatt tette meg ezt a távot? Segítségképpen: az egy mérföldes „normál” futás rekordját Hisám el-Gerúzs, marokkói futó tartja 3 perc 43,13 másodperccel.
 
 
 
6. A legtöbb birka kézzel lenyírva 8 óra alatt
(Guinness rekord)
 
A hódmezővásárhelyi Marton János a Guinness-rekorder juhnyírásban: kézi ollóval 8 órán át nyírta a birkákat és rengeteg állatot fosztott meg gyapjától. A Hód-Mezőgazda akkori dolgozója a csúcsot 2003. április 26-án állította fel az állattenyésztési napokon.
 
Pontosan hány állatot nyírt meg ennyi idő alatt?
 
 
 
7. A legmélyebb tó
 
Azt mindenki tudja, hogy a legnagyobb tó Magyarországon a Balaton. Azt viszont már kevesebben, hogy a legmélyebb tó az észak-magyarországi Rudabányai-bányató.
 
Milyen mély ez a tó?
 
 
 
8. A legnagyobb harcsa
 
Az eddigi legnagyobb harcsát, melyet Magyarországon fogtak, 2010. május 10-én a Töröcskei-tóból Kovács Gábor emelte ki.
 
Hány kilogramm súlyú volt ez harcsa?
 
 
 
9. A legmagasabb ember
 
Magyarország legmagasabb embere, az orosházi Grósz László. Szegeden él a párjával, 52-es méretű cipője van, egy új pálinka reklámarca. Hobbija a veterán járművek, van is két Pannóniája.
 
Milyen magas? 
 
 
 
10. A legnagyobb görögdinnye
 
A világ leghatalmasabb görögdinnyéje 122 kg-os volt. De vajon hány kiló lehetett a X. medgyesegyházi dinnyefesztiválon mért legnagyobb dinnye, amelyet 2004 Legtökösebb Dinnyése, Darvas Tamás termesztett és amely minden bizonnyal a magyar rekord. 
 
 
 
 
 
Tartalomhoz tartozó címkék: kvíz magyar rekordok

Keresés