Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

13+1 kvíz társasjáték, amit ki kell próbálnotok

13+1 kvíz társasjáték, amit ki kell próbálnotok

Játssz velünk! Válaszolj a kérdésekre és nyerj 10% kedvezményt kupon formájában!

Összegyűjtöttük nektek azokat a kvíz társasjátékokat és könyveket, amelyeket mindenképp ki kell próbálnotok egy nagy kvízparti keretében, legyen az családi- vagy baráti összejövetel. 

Tudtad, hogy az agyad 90%-a csak víz? 

Igen, igen, bármennyire is meglepő, az agyunk nagyobb része sima H2O-ból áll, így hát nem csoda, hogy a legenda, miszerint agykapacitásunk 10%-át használjuk csak ki, erősen tartja magát a közhiedelemben. Pedig brit tudósok bebizonyították már, hogy nem egészen így van ez. Szerintük ugyanis vannak olyanok, akiknek az agya szinte csak kvíz.  cool Nem véletlen hát, hogy annyi népszerű kvízműsor fut a tévében, gombamód szaporodnak az online kvízfelületek és egyre többen játszanak otthon is, családi vagy baráti körben valamilyen kvízjátékot.

Nos, elsősorban nekik szól ez az összeállítás!

Az alábbi kvíz társasjátékok (+ 1 kvízkönyv) kiválasztása során arra törekedtem, hogy minél több féle kvízjátékot bemutassak a legjobbak közül és minden korosztály megtalálj a neki valót. Aki szeret kvízjátékokat játszani, ezeket mindenképp próbálja ki! 

Egyrészt a játékszabályok mindegyiknél eltérőek és nagyon érdekes taktikai csatákat hozhatnak, másrészt nagyon sokféle kérdéssel találkozhattok bennük. A kvízjátékokban az a jó, hogy mindenki nyer, hiszen mindenki tud legalább egy-két kérdésre helyesen válaszolni, ráadásul sokszor olyanra, amire senki más nem tudja a választ. Ez pedig hihetetlen büszkeséggel tölti el az embert. Sosem felejtem el a pillanatot, amikor egy hentestanonc barátommal kvízeztünk társaságban és arra a kérdésre, "Mi az a slussza?" végtelen nyugalommal nyomta meg a gombot és válaszolt helyesen, miközben mi többiek, nagy "tudorok" csak lestünk, mint a moziban. Ha te sem tudnád, a választ a cikk végén megleled.

Persze felmerülhet a kérdés, hogy miért jó egyáltalán társasjátékozni "offline", egyáltalán miért lenne érdemes egy kvíz társasjátékra pénzt költeni, miközben online ma már végtelen számú játék, így kvízjáték is elérhető?

És miért jó egyáltalán kvízezni?

A következő okok miatt (is) ajánlom a kvíz társasjátékokat:

  • társajátékozás közben együtt lehettek a családtagokkal és/vagy haverokkal,
  • egy kvíz nem csak szórakoztató, de roppant vicces és pörgős,
  • a játék maga - szinte észrevehetetlenül - gyarapítja a tudást,
  • örömöt okoz mindenkinek - gyereknek, felnőttnek egyaránt - a helyesen megadott válasz által kiváltott sikerélmény,
  • sokszor a műveltség megmutatásán túl igen érdekes taktikai csatákat is hoz egy-egy parti,
  • nem csak a legjobb nyerhet, de mégsem a szerencsén múlik minden,
  • minden korosztály számára élvezetes lehet, együtt vetélkedhet nagyszülő és unoka is akár, ha a megfelelő kvíz társasjátékot választjuk ki,
  • míg az online kvízek nagy része csak egyedül nyomható, addig egy társasjátékkal együtt játszhat a család vagy akár egy nagyobb baráti társaság is,
  • tudósok kimutatták, hogy az agytorna minden formája (így a kvízjáték is) serkenti az agy működését, a hatékonyabb gondolkodást, nem utolsó sorban pedig késleltelteti az öregedést.

És még számtalan okot tudnék felsorolni, de legyen elég most ennyi.  smiley

Az általam ajánlott 13+1 kvíz játék rövid leírásán túl, mindegyikből kiválasztottam egy-egy kérdést, hogy ízelítőt kapjatok a játékból. Ráadásul, ha a helyes válaszok betűjeleit összeolvassátok sorrendben, akkor egy kuponkódot kaptok, amivel egy terméket 10%-os kedvezménnyel megvásárolhattok a Játék&Tudás webáruházban.

Jöjjön a játék és a tudás ! 


1. Honfoglaló társasjáték

Előjegyzem

 

A játék rövid leírása: Feltételezem, hogy a Honfoglaló kvízjátékot nem kell senkinek sem bemutatni, az online verzióval szinte mindenki játszott már, aki szereti a kvízeket. A társasjátékban nagyjából hasonlóak a szabályok, Magyarország megyéit kell előbb elfoglalni, majd az ellenfelektől megszerezni a kérdésekre adott helyes válaszokkal. A kérdések sokrétűek és közepesen nehezek, 12 éves kortól ajánlott.

Kérdés: Milyen birtok (gyarmat) volt Mozambik 1914-ben?

G - belga

H - francia

I -  német

J - portugál

A helyes válasz betűjele lesz a megfejtés első betűje!

 

 

2. Inquizitor

A játék rövid leírása: Helyes választ adni a kártyákon szereplő kérdésekre, és elsőként beérni a célba. Ez a cél. Rossz válasz esetén, vannak mentőkérdések, haladó szinten van rablás is. Szóval lehet gyerekbarát változatban is, de lehet "vérre menően" versenyezve is játszani, persze mindkét esetben nagyon izgalmas lesz a játék. Ki-ki saját és a csapat vérmérséklete szerint döntse el, hogyan szeretné. A kérdések változatosak, közepesen nehezek, 11 éves kortól ajánlott.

Kérdés: Melyik a tirannosaurus rex most élő legközelebbi rokona?

A - A leguán, leginkább a szájfelépítéséből látszik a hasonlóság.

Á -  A csirke. A testfelépítésük és a mozgásuk is hasonló.

B - A szigeti varánusz a legközelebbi rokona a régi dinoszauruszoknak.

A helyes válasz betűjelét írd a 2. helyre!

 

3. iKnow Magyarország

Előjegyzem

A játék rövid leírása: A játékban pontokat lehet gyűjteni, de nem csak a kvízkérdésekre adott helyes válaszokkal, hanem a többiek műveltségének  vagy annak hiányának sikeres megtippelésével. A kérdésekhez három segítség tartozik, amelyeket sorban megad a felolvasó és aszerint, hogy ki hány segítség felhasználásával tudja a helyes választ, jár a pont. A kérdések elég nehezek, 15 éves kortól ajánlott a játék.

Kérdés: Melyik küzdősport? 

Első segítség: 2000 óta olimpiai sportág.

Második segítség: Rúgásairól híres.

Harmadik segítség: Dél-Korea nemzeti sportja.

A helyes válasz kezdőbetűjét írd be a 3. helyre!

 

4. SzabaduljKvíz 

Kosárba

 

A játék rövid leírása: A kérdések megválaszolásával ki kell jutni a piramis belsejéből, persze mindeközben szórakozunk és játékosan új és érdekes ismereteket is felszedünk.  A kérdésekre nincsenek válaszlehetőségek megadva, a pontértékük pedig minden esetben más-más. 1 és 3 között változik, hogy mennyit lehet a helyes válasszal előrehaladni. A piramis belsejében vannak ajtók is, amelyek egy-egy népi találós kérdés megfejtésével nyílnak meg előttünk. A kérdések közepesen nehezek, 11 éves kortól ajánljott.

Kérdés: Ki alapította a Nemzeti Kaszinót?

A helyes válasz első magánhangzó betűje kerül a 4. helyre.

 

5. Hét próba a Csillagösvényen - magyar kvíz társasjáték

Előjegyzem

A játék rövid leírása: A játék folyamán egy táblán lépegetve csillagokat gyűjtünk és közben megismerkedhetünk a magyar történelem legnagyobbjaival, hazánk legsikeresebb sportolóival, feltalálóival és felfedezőivel, legszebbet alkotó művészeivel, híres épületeivel, gyógyító erejű növényeivel és nem utolsó sorban őshonos állataival. Minden kérdéshez hat állítás tartozik, amiből ki kell találni a helyes megfejtést. A kérdések elég nehezek, kivéve persze, ha jól ismerjük Magyarországot. 12 éves kortól ajánlott.

Kérdés: Melyik állatról van szó?

Ragadozó, a vágómadárfélék családjába tartozó faj.

Tollazatának színezete hasonlít a héjához, csak kisebb termetű.

Magyarországon a fenyvesek és az alföldi erdők madara.

Az apró madarak és kisebb emlősök legfélelmetesebb ellensége.

Nagyon ügyes és bátor, ezért vadászatra szívesen használják.

Hazánkban fészkelő, nem vonuló, védett madár.

A helyes válasz első betűjét írd be a 5. helyre

 

6. Kvízvilág - A világ országai és Európa közepén - két kvízjáték egyben

A játék rövid leírása: Ismerd meg Magyarországot és a világot! Két játék egy dobozban, mindkettőhöz 400-400 kérdés. Egy táblán kell egyszerű szabályok betartásával végigmenni, ha helyesen válaszolunk, annyit léphetünk ahányat dobunk. Változatos kérdések, a Világ országai esetében a földrajzot jól ismerők előnyben. 8 éves kortól ajánlott.

Kérdés: Hogy nevezik Afrika legdélibb pontját?

A - Agulhas-fok

B - Tűzföld

C - Jóreménység foka

A helyes válasz jelét írd be a 6. helyre!

 

7. Ki a leggyengébb láncszem? - társasjáték

A játék rövid leírása: Ki emlékszik még a Máté Krisztina által vezetett A leggyengébb láncszem című műsorra? Elég régen volt, de aki látta, az minden bizonnyal fel tudja idézni a műsorvezetőnő szigorát és azt a kellemetlen érzést, ami akkor fogott el bennünket, amikor kioktatta az egyes játékosokat. Amerikában amúgy megbukott a Nagy-Britanniában kitalált és ott igen nagy sikerrel futó showműsor. Thaiföldön pedig túl agresszívnek ítélték és be akarták tiltani. Mindeközben kíváncsi matematikusok azon tanakodtak világszerte, hogy a játékosok miért nem mernek kivárni egy teljes kört a bankolással és maximalizálják így a megnyerhető pénzösszeget. Dehát ez már pszichológia, mint ahogy az is, hogy állítólag a leggyengébb láncszem a leggyakrabban a jóképű férfi volt a társaságban. Nem azért mert béna volt a tudása, hanem mert a férfiak féltékenyek voltak rá, a nők meg bizalmatlanok voltak vele szemben. A társasban amúgy ugyanúgy kell válaszolni kérdésekre, pénzt gyűjteni és a körök végén szavazással eldönteni, hogy ki legyen az aktuális forduló leggyengébb láncszeme, mint a tévés műsorban. A játék stílusa smiley és a kérdések szintje miatt inkább 14 éven fölülieknek ajánlom. 

Kérdés: Melyik sportág kiválósága volt Björn Borg?

A helyes válasz kezdőbetűjét írd be a 7. helyre!

 

8. Paroxy - A villámgyors kvízjáték!

A játék rövid leírása: Ki, mit, hol, mikor, hogyan és miért csinált? A játékot az a csapat kezdi, amelyik a legmosolygósabb tagokból áll. Picit az Activityhez hasonló játék, csak félig-meddig kvíz. Az egyes kártyákon (6 féle kártya - fajtánként 18 darab) szereplő fogalmakat kell egy "előadó" játékosnak a csapattársai számára körülírnia a szó bármilyen formában való kimondása nélkül. Ráadásul a végén a 6 fogalommal még egy sztorit is ki kell találniuk. Tehát például kijöhet egy olyan mondat, hogy Mick Jagger (ki?) délután (mikor?) kártyázott (mit?) Las Vegasban (hol?) , ... (hogyan?) örült minden lapnak, mert túl élénk (miért?) volt.

Kérdés: Hogyan? Mi kerül a kipontozott rész helyére? Előadóként én a következőképp írnám körül a keresett szó szinonímáival: örvendve, örvendezve, repdesve az örömtől, örülve, majd kiugorva a bőréből, repesve, lelkendezve. Na mi lehet a helyes válasz?

A helyes válasz kezdőbetűjét írd be a 8. helyre!

 

9. Magyarország kvíz Junior

Előjegyzem

 

A játék rövid leírása: Magyarország térképe a játéktábla, ezen lépegettek és öt - különböző színű - zsetonból kell szereznetek egyet-egyet a győzelemhez. Azaz szükségetek lesz széleskörű tudásra, hisz a színek témaköröket takarnak: kék = történelem, zöld = irodalom, művészetek, sárga = földrajz, biológia, piros = fizika, kémia, informatika, fehér = sport és egyéb. Az 550 kérdés Magyarországra ill. általában véve magyar emberekre és dolgokra vonatkozik. 8 éves kortól ajánlott, de egy felnőtt is büszke lehet egy-egy kérdés megválaszolására, hisz egyáltalán nem biztos, hogy mindenki okosabb, mint egy ötödikes.  cool

Kérdés: Melyik folyó szeli ketté Budapestet?

A helyes válasz kezdőbetűjét írd be a 9. helyre!

 

10. Nagy Tudás Hegye - természet kvíz

A játék rövid leírása: A játék céja a Nagy Tudás Hegyének megmászása. 440 különböző szintű természeti kvízkérdéssel kell nekivágni a hegynek, közben pénzt gyűjtve és természetesen az nyer, aki előbb ér a csúcsra. Ezen kívül még legalább 3-4 másik szabállyal is lehet játszani. A játékot együtt játszhatják a legkisebbek a legnagyobbakkal, már 5 éves kortól ajánljott.

Kérdés: A felsorolt állatok közül melyik nem tengeri állat?

A - angolna

Á - szöcske

B - csikóhal

C - hekkhal

A helyes válasz betűjelét írd be a 10. helyre!

 

11. A Tudás háza - magasfokú szórakozás alapfokon

A játék rövid leírása: Egy szép, színes táblán kell a kérdések megválaszolásával és a dobókocka által dobott szám lelépésével haladni a Start mezőtől egészen a Célig. Vannak kérdések ovisoknak, alsó- és felsőtagozatosoknak, no meg felnőtteknek. Összesen 400 kérdéssel játszhatunk kedvünkre, akár már 4-5 éves kortól. 

Kérdés: Mi az "origami"?

R - nyelvtan

S - papírhajtogatás

T - bábjáték

A helyes válasz betűjelét írd be a 11. helyre!

 

12.  Észbontó társasjáték

A játék rövid leírása: A játék során egy táblán kell végighaladni, a kérdésekre adott helyes válaszokat követően dobókockával dobhatjuk ki, hogy mennyit haladhatunk előre, ráadásul "Szerencse" és "Lépj vissza!" mezők is segítik avagy akadályozzák a menetelésünket. Tehát a tudáson túl a szerencsének is nagy szerepe van a végkimenetelben. Nagy előnye a játéknak, hogy a különböző színű kártyák más-más szintű kérdéseket tartalmaznak, így a legkisebbektől (óvodások) az alsó- és felsőtagozatosokon át a legnagyobbakig (szülők, nagyszülők) együtt játszhat a család. Lássunk egy alsótagozatos kérdést a játékból!

Kérdés: Mit gondolsz, hányszor vehetsz el egy almát a százból?

A helyes válasz számértékét írd a 12. helyre!

 

13.  Most vagy soha! - Műveltségi kvízjáték

A játék rövid leírása: A TV2-ön futott népszerű műveltségi vetélkedő társajáték változata. 10 témakörben, 10 fordulón át a játékosoknak a megadott - egyre növekvő számú - válaszok közül kell kiválasztani azt az egyet, amelyet helyesnek tartanak. 2000 kérdés, 11000 válasz. A kérdések elég nehezek, a játékot 14 éves kortól ajánljuk.

Kérdés: Minek a mértékegysége a kelvin?

0 - hőmérsékleté

1 - erőé

A helyes válaszhoz tartozó számot írd a 13. helyre!

 

13+1. Mi a Fenevad száma? - 666 kvízkérdés nem csak megszállottaknak

  Kosárba

Játék leírása: A kvízkönyv a 6-os szám bűvöletében íródott, nagyon nagy tudásanyagra alapoz és többféle játékszabályt is tartalmaz. Baráti társaságban kipróbált, egyszerűen forgatható. Előnye a könyvnek a társasokkal szemben, hogy könnyen kezelhető, a helyes válaszok közvetlenül a kérdések alatt vannak és gyakorlatilag bárhol - kocsiban, vonaton, strandon, tandem ejtőernyőzés közben, szóval tényleg bárhol - akár egyedül is játszható. A kérdések  közepesnél egy picit nehezebbek, inkább a tapasztalt kvízjátékosoknak és 14 éven felülieknek ajánljom.

Kérdés a könyvből: A népszerű Monopoly társasjáték elődjét Charles Darrow találta fel 1935-ben. Állítólag az 1963-as angliai nagy vonatrablás tettesei is szívesen múlatták az időt monopolyzással - valódi pénzben, fejenként két-két millió fonttal. Az eredeti játéktábla, amelyet az USA-ban használnak, melyik várost ábrázolja?

@ Los Angeles
& Las Vegas
# Atlanta
$ Philadelphia
ß San Reno
% Atlantic City

A helyes válasz jelét írd be az utolsó helyre!

 

Ha kinyomtattad ezt a lapot, ide tudod beírni a helyes válaszok betűjelét:

                           

A kuponkód betűit nagy betűvel írd be majd!

 

A slussz amúgy a disznó combjának a része, úgy is mondhatnánk, hogy a disznó vége (a szó eredeti német jelentése vég, vége).

Tartalomhoz tartozó címkék: kvíz társasjátékok

Keresés