Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kvíz kérdések és válaszok a Játék&Tudáson

Kvíz kérdések és válaszok a Játék&Tudáson

A Játék&Tudás webáruházban, a Facebook és az Instagram oldalunkon itt-ott kvíz kérdésekkel találkozol, amelyek véletlenszerűen bukkannak fel. Ha érdekel, hogy helyesen tippeltél-e, azaz megnéznéd a válaszokat, akkor itt találod meg őket a sorszámuk alapján. Frissítve: 2021.03.09.

De előbb töltsd le az ingyenes kvízkönyvet (pdf)! Katt a könyvre!

Kvíz kérdések és válaszok

Az alábbi kvíz kérdések és válaszok kiválóan felhasználhatók otthon tartott kvízpartik alkalmából. Mivel egyszerű, rövid kérdésekről van szó, ezért a legjobb villámkérdések formájában feltenni őket, mondjuk alkalmanként 10-10-et. Ha ketten játszanátok, lehet felváltva olvasni őket, de vigyázz, ne lessétek meg előre a helyes válaszokat! Jelenleg 71 kvíz kérdés és válasz található itt.

1. Milyen birtok (gyarmat) volt Mozambik 1914-ben? - Helyes válasz: J - portugál (Az 1.-14. kvíz kérdéseket itt találod.)

2. Melyik a tirannosaurus rex most élő legközelebbi rokona? - Helyes válasz: Á - a csirke

3. Melyik küzdősport?  - Helyes válasz: T - taekwon-do

4. Ki alapította a Nemzeti Kaszinót? - Helyes válasz: É - Széchenyi István

5. Melyik állatról van szó? - Helyes válasz: K - karvaly

6. Hogy nevezik Afrika legdélibb pontját? - Helyes válasz: A - Agulhas-fok

Kosárba

7. Melyik sportág kiválósága volt Björn Borg? - Helyes válasz: T - tenisz

8. Hogyan? Mi kerül a kipontozott rész helyére? - Helyes válasz: U - ujjongva

9. Melyik folyó szeli ketté Budapestet? - Helyes válasz: D - Duna

10. A felsorolt állatok közül melyik nem tengeri állat? - Helyes válasz: Á - szöcske

11. Mi az "origami"? - Helyes válasz: S - papírhajtogatás

12. Mit gondolsz, hányszor vehetsz el egy almát a százból? - Helyes válasz: 1

13. Minek a mértékegysége a kelvin? - Helyes válasz: 0 - hőmérséklet

13+1. A népszerű Monopoly társasjáték elődjét Charles Darrow találta fel 1935-ben. Állítólag az 1963-as angliai nagy vonatrablás tettesei is szívesen múlatták az időt monopolyzással - valódi pénzben, fejenként két-két millió fonttal. Az eredeti játéktábla, amelyet az USA-ban használnak, melyik várost ábrázolja? - Helyes válasz: % - Atlantic City

kvíz könyv fejjáték           

Antikvár és használt kvízkönyvek széles választéka

15. Melyik 1995-ös francia filmből való az idézet?  - Helyes válasz: Gyűlölet

16. Jó megfigyelő vagy? Hány Spiel des Jahre logóbábut találsz a cikk főképén? - Helyes válasz: 5 

17. Melyik autómárka típusa a 404-es? (reméljük ezzel a kérdéssel sosem találkozol majd ezen az oldalon  smiley) - Helyes válasz: Peugeot

18. Mondj egy országot Ü-vel! - Helyes válasz: Üzbegisztán

19. Melyik igaz a Mars bolygóra? - Helyes válasz: D, kisebb a Földnél

20. Hányadik kerület Budapest legnagyobb területű kerülete? - Helyes válasz: 17.

21. Melyik virág hagymája volt az aranynál is értékesebb fizetőeszköz egy bizonyos országban? - Helyes válasz: tulipán (Hollandiában) - szeptemberi heti kvíz kérdés

22. Melyik vízi állatnak van nyolc karja és három szíve? - Helyes válasz: polip (novemberi heti kvízkérdés)

23. Szeged melyik folyó partján fekszik? - Helyes válasz: Tisza (novemberi heti kvízkérdés)

24. Ki énekelte a Kacsamesék magyar verziójának főcímdalát anno? - Helyes válasz: Varga Miklós

25. Melyik az EU öt legnagyobb területű tagállama? - Helyes válasz: Franciaország, Spanyolország, Svédország, Németország, Finnország

26. Különféle gyümölcslevek mellett melyik ital a Bellini, a Puccini és a Rossini koktélok közös alapja? - Helyes válasz: prosecco

27. Melyik alkoholos ital a Bloody Mary koktél alapja? - Helyes válasz: vodka (4. heti kvízkérdés)

28. Melyik országban vezették be legkésőbb a női szavazati jogot? - Helyes válasz: Svájc (5. heti kvízkérdés)

Kvíz Magyarországról

29. Az utolsó fáraó. És egyben ő az, aki a kopaszodó Julius Caesart arra kérte, hogy fésülje előre a haját. Ki ő? - Helyes válasz: Kleopátra (6. heti kvízkérdés)

30. Melyik településen termelik a legtöbb fenyőfát Magyarországon? - Helyes válasz: Surd (7. heti kvízkérdés)

31. Milyen keresztnév köti össze Rocky-t, Csőrike ellenfelét, és Matuskát, a biatorbágyi robbantót? - Helyes válasz: Szilveszter avagy Sylvester (8. heti kvízkérdés)

32. Négy hajó áll egymástól 100-100 méterre, azaz mindegyik hajó 100 méterre van a másik 3-tól. Az egyik egy uszály, a másik egy vitorlás, a harmadik egy gőzhajó. Mi a negyedik? - Helyes válasz: tengeralattjáró vagy léghajó (9. heti kvízkérdés)

33. Melyik az egyetlen bolygó a Naprendszerben, amelyiken egy nap hosszabb, mint egy év? - Helyes válasz: Vénusz (Instagram)

34. Melyik országban volt az Osztrák-Magyar Monarchiának egy apró gyarmata? - Helyes válasz: Kína (Instagram)

35. Négy hajó áll egymástól 100-100 méterre, azaz mindegyik hajó 100 méterre van a másik 3-tól. Az egyik egy uszály, a másik egy vitorlás, a harmadik egy gőzhajó. Mi a negyedik? - Helyes válasz: tengeralattjáró (9. heti kvízkérdés)

36. Lehet lófajta, autótípus és farmermárka is? - Helyes válasz: Mustang (10. heti kvízkérdés)

37. Melyik volt az első olyan hangszer, amit pusztán gesztusokkal lehetett megszólaltatni, anélkül, hogy a zenész magát a hangszert megérintette volna? - Helyes válasz: teremin (11. heti kvízkérdés)

38. A mai napig mindössze egy Oscar-díjas női rendező van, Kathryn Bigelow. 2009-ben melyik filmmel nyert? - Helyes válasz: A bombák földjén (12. heti kvízkérdés)

39: Két pásztor, János és Péter találkoznak. János azt mondja Péternek: "Adj nekem egy juhot, akkor nekem pontosan annyi juhom lesz, mint neked!" Péter azt feleli: "Adj nekem te egyet, mert akkor mindkettőnknek ugyanannyi lesz." Hány juha van Péternek? - Helyes válasz: 7 (13. heti kvízkérdés)

40. Melyik országban vezették be az ingyenes tömegközlekedést a világon elsőként? - Helyes válasz: Luxemburg (14. heti kvízkérdés)

41. Mit tanított Rubik Ernő a Budapesti Iparművészeti Főiskolán a kocka feltalálásának idején? - Helyes válasz: d, építészet (6. hírlevél)

42. A fiktív karakterek közül ki szerepelt még Sherlock Holmesnál is többször a filmvásznon, összesen 239-szor? - Helyes válasz: Dracula

43. Mi a beceneve Lionel Messinek, az argentín labdarúgózseninek? - Helyes válasz: Bolha (15. heti kvízkérdés)

44. Ki Vuk nagybátjya? - Helyes válasz: Karak (16. heti kvízkérdés)

45. Ki volt a magyar történelem leghosszabb ideig hivatalban lévő kormányfője? - Helyes válasz: Tisza Kálmán (17. heti kvízkérdés)

46. Mi a vezetékneve minden idők legeredményesebb olimpikonjának? - Helyes válasz: Phelps (18. heti kvízkérdés)

47. Melyik magyar királyról festett portrét Rubens? - Helyes válasz: I. Mátyás (Múlt-kor társasjáték)

48, Ki próbált először tudományos magyarázatot adni arra, hogy miért kék az ég? - Helyes válasz: Leonardo da Vinci (Múlt-kor társasjáték
Szombati est partin a legjobb választás!
49. Melyik az a gyümölcs, amely tizenötször veszélyesebb az emberre, mint a cápák és a gyümölcsök közül a legkevesébé ajánlott fogyókúrázóknak magas energiatartalma (kb. 400 cal/100 g) miatt? - Helyes válasz: kókusz, kókuszdió (23. heti kvízkérdés)
50. A Levadia Tallinn-Nomme Kalju FC észt első osztályú bajnoki mérkőzésen a vendég csapat 13 másodperccel a kezdősípszó után cserét hajtott végre, pedig nem történt sérülés és még csak hasmenése sem volt a játékosnak. Mi lehetett az oka? ** - Helyes válasz: b.
  • a, a játékos fityiszt mutatott az edzőnek, aki emiatt azonnal lehívta a pályáról
  • b, az észt bajnokságban két utánpótláskorú játékost kezdőként a pályára kell küldeni, de csak az egyiknek kell végig játszania, így a másikat taktikai okokból az edző azonnal lecserélte
  • c, a srác nem játszott jól, így azonnal le is cserélte az edzője. Utólag így nyilatkozott: "Hülye voltam, tudtam, hogy a srác még csak 16 éves és nem kész focista, de amit 12 másodpercig mutatott, teljesen elfogadthatatlan volt..."

51. László királyainkat I.-től V.-ig sorszámozzák. Szent László volt az első, 1077-es trónra lépésével és V. László volt az utolsó 1457-ig tartó uralkodásával. A két időpont között volt azonban egy 6. király is, aki Magyarországon a László nevet viselte királyként. Kiről van szó? ***** - Helyes válasz: Vencel

52. 1969-ben a Niagara vízesésben nem volt víz fél évig. Jég formájában sem, tehát nem azért, mert befagyott. Mi történhetett? *** - Helyes válasz: a. 

  • a, az erózió lassan tönkretette a sziklafalat, ezért nyáron létrehoztak egy mesterséges folyosót, és elterelték az áramlást, hogy megvizsgálják a károsodás mértékét és helyreállítsák azokat
  • b, a Niagara folyó az 1969-es nagy hőhullám hatására kiszáradt, abban az évben egyáltalán nem volt eső egész Kanadában
  • c, a Niagara folyó felsőbb szakaszán, ahol kevésbé széles, hódok torlaszolták el a folyómedret építményeikkel és a "zöldek" hónapokig nem engedték meg a vízügyi szakembereknek a fatorlaszok lebontását. Végül azért győzött a vízesés-lobbi a hód-lobbi felett.

53. Ebben a történetben a szereplők és a leírt párbeszéd kitaláltak, de mindez akár meg is történhetett volna: 1582 október 15-én Juan Pedro de los Quizes kicsiny padlástéri szobájának ajtaján hangosan dörömböltek. Estrella Nadonpipa volt az, a zsémbes gazdaasszony. - Don Quizes, kérem a bérleti díjat, ahogy megbeszéltük, minden hó 15-én fizetni kell! Nincs kivétel! - Juan Pedro értetlenül nézett rá: - De hiszen tegnap még csak 4-e volt!!!... Mi történhetett vajon? **** - Helyes válasz: Spanyolországban - XIII. Gergely pápa rendelete szerint - az új naptár  (a Gergely-naptár)1582. október 4-én csütörtökön lépett életbe oly módon, hogy az azt követő nap október 15. lett, a kettő közötti napok abban az évben kimaradtak. 

54. Ahogy vannak zöld kutyusok, úgy vannak csodaszép - teljesen természetes - rózsaszín tavak is. Igaz vagy hamis? - Helyes válasz: igaz

55. Nils Olavot, a híres királypingvint nem csak, hogy vezérezredesnek nevezték ki V. Harald novég király testőrségében, de még lovaggá is ütötték. Igaz vagy hamis? - Helyes válasz: igaz

56. Tovább bírjuk étlen, mint alvás nélkül. Igaz vagy hamis? - Helyes válasz: igaz

57. Mi annak a városnak a neve, ahol minden évben Európa leghíresebb karneválját rendezik? - Helyes válasz: Velence

58. Milyen lisztből készül a puliszka? - Helyes válasz: kukorica (19. heti kvízkérdés)

59. Van ilyen geometriai alakzat, magyar zenekar, játék és Maslow-féle is. Mi az? - Helyes válasz: piramis (20. heti kvízkérdés)

60. Melyik országgal van Magyarországnak a leghosszabb közös határszakasza? - Helyes válasz: Szlovákia (21. heti kvízkérdés)

61. 1967. szeptember 3-án, az európai kontinensen utolsóként bevezetik a jobboldali közlekedést. Melyik országban? - Helyes válasz: Svédország (22. heti kvízkérdés)

62. Budapest után melyik a 2. legnagyobb területű települése Magyarországon? (gátépítő állat + rét + piac + placc) - Helyes válasz: Hódmezővásárhely 24. heti kvízkérdés)

63. Melyik az az 1966 óta védett állat, amelynek nyelve akár nagyobb is lehet, mint egy kifejlett afrikai elefánté? - Helyes válasz: kék bálna (25. heti kvízkérdés)

64. Mi a neve annak a magyar felfedezésű konvex, homogén háromdimenziós testnek, melynek összesen két – egy stabil és egy instabil – egyensúlyi helyzete van? - Helyes válasz: gömböc (26. heti kvízkérdés)

65. Milyen "nemzetiségű" volt az 1918-1919-es nátha avagy minden idők egyik legpusztítóbb járványa? - Helyes válasz: spanyol (27. heti kvízkérdés)

66. Mi a neve annak az időszaknak, ami a Karácsony napját megelőző negyedik vasárnaptól Karácsonyig tart? - Helyes válasz: advent (28. heti kvízkérdés)

67. Római számokkal hogyan írjuk a 2021-et? - Helyes válasz: MMXXI (29. heti kvízkérdés)

68. Milyen állat Bagira a Dzsungel könyvéből? - Helyes válasz: fekete párduc (30. heti kvízkérdés)

69. Melyik a nagyobb? Grönland vagy Ausztrália? - Helyes válasz: Ausztrália (31. heti kvízkérdés)

70. Hol található hazánk egyetlen, s Európa legnagyobb - szinte teljes épségben fennmaradt - középkori téglavára? - Helyes válasz: Gyula (32. heti kvízkérdés)

71. Milyen utónevet adtak leggyakrabban a szülők a 2019-ben született lány gyermekeiknek? - Helyes válasz: Hanna (33. heti kvízkérdés)

72. Melyik települést kötötte össze Pesttel az első magyar vasútvonal? - Helyes válasz: Vác

 

 

 
 
 
Tartalomhoz tartozó címkék: kvíz

Keresés