Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Húsvéti tojásvadászat másképp és húsvéti kvíz

Húsvéti tojásvadászat másképp és húsvéti kvíz A Játék&Tudás oldalon megszokott módon most olyan húsvéti tojásvadászatot és húsvéti kvízt kínálunk ill. mutatunk nektek, amelyek egy picit eltérnek a hagyományostól. Reméljük tetszeni fog! Idén amúgy a Húsvét az április 4-i vasárnapra esik.

Húsvéti tojásvadászat találós kérdésekkel 

Mi egy olyan húsvéti tojásvadászatot képzeltünk el, amelyben az egyes tojásokat nem csak véletlenszerűen lehet megtalálni, hanem egy kis játékos, rejtvényes segítséget nyújtunk a keresőknek. A jó az benne, hogy lehet akár egy kis versenyt is rendezni, de - ha nem akarjuk a rivalizálással veszélyeztetni a húsvéti hangulatot - természetesen lehet együttműködve is keresni a húsvéti tojásokat, persze csak ha többen vannak a "játékosok". Nagyon egyszerű a játék. 

A következő lépésekben tudod összeállítani:

- Rejtsd el a tojásokat!

- Minden tojás rejtekhelyére vonatkozóan írj egy találós kérdést egy kis cetlire, post-itre, ami alapján ki lehet találni, hol van a tojás!

- Az első cetlit majd add gyermeked kezébe, de előbb a többit tedd sorban a tojások mellé, alá. Adott húsvéti tojás alá rejtett cetli egy következő tojás rejtekhelyét fedi fel rejtvényesen.

Letölthető társas recepttel Húsvétra

a fahája kalács nyomában letölthető társas

Mutatunk egy példát, amit gyerek(ek)kel lehet lejátszani, de természetesen a játékot a saját ízlésed illetve lehetőségeid szerint alakíthatod:

Az első cetlin: Minden reggel táncot jár, száz lábával a szádban jár. Hoppá, ez a fogkefe, így az első tojás a fogkefék mellett, mögött, közelében lesz.

A második cetlin (ez ugye már a fogkefék mellett talált tojás alatt volt): Simogatja arcod, kezed mindennap, s jóságáért csak egy kevés vizet kap. Ez a törölköző, hiszen a második húvéti tojást egy törülköző alá rejtetted korábban. Alatta persze ott a következő találós kérdés is.

A harmadik cetlin: Két füle van, mégsem hall. Pici gondolkodás és meg is van, ez a fazék. Szaladás a konyhába, ahol egy fazékba rejtetted a tojást. Nyilván nem kell feltétlenül negyven közül a leghátsóba tenned, akkor - azt hiszem - kemény munka vár majd a tojásvadászat után.

A negyedik cetlin: Van egy hordóm, ha eltörik, nincs olyan kádár ki összerakja. Ez már egy picit fogósabb, szinte pro szint, de meglesz ez is. Ez a tojás. Mi van? A tojás a tojásnál van? Hát persze, a tojástartóban.

Az ötödik cetlin: Tolla van, de nem madár, fejed alá somfordál. Rohanás a gyerekszobába, hiszen a tojás a a gyerek párnája alatt van. Annyit azért javasolnánk, hogy már felkelés után rejtsd oda tojást és ne előtte.  smiley

A hatodik cetlin: Megvetik, bár nem megvetendő.  Igen, igen, ez az ágy, persze a gyerekszobában és nyilván alá rejtetted a tojást.

A hetedik cetlin: Kint is van, bent is van, mégiscsak a házban van. Ez pedig az ablak. Valahogy csak oda tudod tenni a tojást. 

A nyolcadik cetlin és ez az utolsó: Orra is van nem szagol, nyelve is van, nem papol. A válasz a cipő, ott van az utolsó tojás, persze nem abban, amelyik éppen a gyerek lábán figyel.  smiley

Természetesen ugyanezt lehet a kertben is játszani, a találósokat megfelelően átírva vagy akár kint a természetben is, ha van rá lehetőségetek. A találós kérdéseket lecserélheted logikai feladványokra vagy kvízkérdésekre is, persze a megoldásoknak valamilyen módon utalnia kell a húsvéti tojások rejtekhelyére.

Kellemes húsvéti tojásvadászatot!

Külön ajándékunk devil, a húsvéti sárgabetűvadászat: mielőtt belevágnátok a játékba, keressétek a sárga betűket a képen és megkapjátok azt az ételt, ami a tojás mellett a másik nagy kedvenc Húsvétkor!

A könyv, ahonnan a találós kérdéseket vettük:

zöld burokban születtem könyv találós kérdésekkel

Kosárba

Húsvéti kvíz nagyobbaknak

1. Melyik csendes-óceáni szigeten állnak a moaik, a polinéz ősöket ábrázoló hatalmas szobrok?

2. Melyik 1984-es francia film főszereplője volt Sophie Marceau és Jean-Paul Belmondo?

3. Az UNESCO Világörökség részét képező magyar falu legismertebb és leglátványosabb húsvéti népszokása a locsolkodás. Melyik település ez? 

4. Ahogy van Nagykarácsony nevű település úgy van Kishúsvét is. Igaz vagy hamis?

5. Melyik állat húsa kerül hagyományosan az asztalokra Húsvétkor többek között Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban és Olaszországban is?

               a. nyúl

               b. pulyka

               c. bárány

               d. csiga

6. Melyik megyében található Nyúl község, ahol húsvétkor hagyományosan két napig tartó rendezvénysorozatot szerveznek, amelynek része a „FUTaNYÚL” futóverseny?

7. Ausztráliában, ahol a nyúl behurcolt állat és kártevőnek tartják, a húsvéti nyulat - nem sok sikerrel ugyan, de folyamatosan megpróbálják lecserélni a húsvéti erszényesnyúllal, a bilbyvel. Igaz vagy hamis?

8. Melyik mű főszereplője Nyúl Béla?

9. Melyik ma is élő madárnak a legnagyobb a tojása? 

10. A tojáspatkolás igazi hungarikum. Koszpek József szegedi tojáspatkoló Guinness-rekordot állított fel. Egyetlen strucctojásra vajon hány kispatkót sikerült feltennie?

                 a. 38

                 b. 578

                 c. 1119

                 d. 6994

11. A húsvéti galamb...

                 a, egy hagyományos olasz húsvéti kalács.

                 b. a Húsvétkor eleresztett puki vicces neve.

                 c. a húsvéti nyúl megfelelője a litván népszokásokban.

                 d. nem létezik. Békegalamb van.

12. Vesztfáliában a húsvéti róka hozza a tojásokat és az ajándékokat. Igaz vagy hamis? 

13. Indonéziában népszerű, habár veszélyes hagyomány a Komodói varánusz tojásvadászat, melynek során több tucat fiatal érkezik Komodó szigetére és gyűjti be a varánuszok tojását egymással versengve. Igaz vagy hamis?

13+1. Melyik ünnep ez?  cool

                 Tél távozik, tavasz ébred,
                 Vödröt hoznak a legények,
                 Bárány, nyuszi, piros tojás,
                 Induljon hát a locsolás!

 

megfejtés box

Kellemes húsvéti ünnepeket és jó játékot kívánunk!

 

 

 

 

 

Keresés