Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kockák

A kockák 1975-ben indultak hódító körútjukra Rubik Ernő találmányával, ami akkor még Bűvös kocka név alatt futott, nemsokára pedig Rubik kockaként vált világhírűvé. Az eredeti 3x3x3-as kockát mára már számtalan változat követte, sőt a "kokcka" nem is kocka már minden esetben. Ettől még a lényeg változatlan, a világ egyik legnépszerűbb játéka remek logikai kihívás.
Rendezés:
Előjegyezhető
2.990 Ft 2.392 Ft (2.278 Ft + ÁFA)

A bűvös kis kocka - Rubik Ernő találmánya - a leghíresebb magyar játék, sőt megkockáztatjuk, hogy a 45 évvel ezelőtt született logikai játék a legismertebb játék az egész világon. Sok-sok fejtörést okozva emberek millióinak mára meghódította az egész világot. Feltűnt már a legnagyobb hollywoodi filmekben, pörgött Will Smith, de Ryan Gosling kezében is, és természetesen világbajnokságot is rendeznek vele.

Alább összegyűjtöttünk 13+1 érdekességet a kockáról:

1. Rubik Ernő 1975-ben találta fel a híres kockát. Igen, igen, ilyen régóta létezik már.

2. Rubik Ernő eredetileg nem játék céljára fejlesztette ki találmányát, csupán egyetemi tanítványainak kívánta bemutatni vele a testek térbeli mozgását.

3. Eredeti neve Bűvös kocka volt, melyet csak évekkel később 1980-ban változtatott Rubik-kockára szülőatyja.

4. Előbb Magyarországon, majd külföldön is megindult a terjesztés egy amerikai bolthálózaton keresztül. A Rubik-kocka az elmúlt évtizedekben az egész világot meghódította, már most több mint 350 millió darabot adtak el belőle.

5. Az első Rubik Ernő által feltalált prototípus a 3x3x3-es Rubik-kocka volt. Ennek sikere a játékgyártókat további kockák gyártására ösztönözte. Így készültek el a kocka 5x5x5-ös, 6x6x6-os, 7x7x7-es, 8x8x8-as, 9x9x9-es, 10x10x10-es és 11x11x11-es, sőt a 12x12x12-es változatai. Sőt akik szeretik a kihívásokat, már a 17x17x17-es verzióval is próbálkozhatnak.

6. A következő években többszörös ‘Év Játéka’ díjas termékké vált, miközben Rubik Ernő számtalan elismerés és kitüntetés bitokosa lett (Állami Díj, Kossuth-díj, Jedlik Ányos-díj). A kocka egyúttal 1981-ben bekerült a New York-i Modern Művészetek Múzeumának építészeti és dizájn gyűjteményébe is.

7. A logikai játék bizony sokak számára okozhat fejtörést, ami nem véletlen, hiszen oldalainak elforgatásával szinte kimondhatatlan számú, 43.252.003.274.489.856.000 különböző helyzetbe hozható a kocka.

8. Nem csoda hát, hogy 1982-ben megtartották az első Rubik-kocka világbajnokságot, amit 2003 óta kétévente rendeznek meg a játékkedvelők örömére.

9. A Rubik-kocka kirakására már robotot is kifejlesztettek. A CUBESTORMER 3 névre hallgató robot mindössze 3.253 másodperc alatt képes kirakni a kockát.

10. Ehhez nagyon közel áll Feliks Zemdegs 4.22-es ideje, amellyel az ausztrál férfi a mai napig tartja a világrekordot.

11. Az egyik legnépszerűbb magyar zenekar, a Halott Pénz énekese, Járai Márk szintén a profi kockások táborát erősíti és korábban a magyar válogatott tagja is volt.

12. Donnie Darko, A gépész, Armageddon vagy a Boldogság nyomában csak néhány film azok közül, amelyben feltűnik a magyar kuriózumnak tartott játék.

13. A kocka már nem csak mint játék, és szórakoztató eszköz hódít, de a filmeken túl megjelent a divatban, az építészetben,, sőt a Barron Knights együttes Mr. Rubik címmel még zeneszámot is írt róla.

13+1. Kutatók bizonyították a Google által rendelkezésre bocsájtott szuperszámítógépek segítségével, hogy max. 20 lépésből minden pozícióból meg lehet oldani a kocka kirakását.

Természetesen most sem maradtok kvízkérdés nélkül:

Mit tanított Rubik Ernő a Budapesti Iparművészeti Főiskolán a kocka feltalálásának idején? (41. kérdés)

a, szobrászat

b. geometria

c, repülés technika

d, építészet

e, játékelmélet

f, mechanika

Keresés